środa, 28 maja 2014

Chiny 11.05-30.05.2014- pierwsze godziny

Moja wielka przygoda z Chinami rozpoczęła się oficjalnie 10 maja. Wszystkie przyjemności związane z rezerwacją biletów lotniczych, a także hotelu spoczęły na moim pracodawcy, mnie pozostało tylko przyjąć do wiadomości plan podróży.
Nasz lot  został podzielony na dwa etapy, najpierw przelot z Krakowa do Frankfurtu, gdzie czekał mnie 5 godzinny postój, następnie 10-godzinny lot do Pekinu. Po raz pierwszy miałam przyjemność skorzystać z linii lotniczych Luftahansa i muszę przyznać, że nawet lot w klasie ekonomicznej może być przyjemny, już podczas przelotu do Franfkurtu doceniłam tą markę, gdy na moim stoliku pojawiło się całkiem dobre śniadanko. Pobyt na frankfurckim lotnisku przeleciał w mgnieniu oka, sklepy Duty Free i niemieckie piwo potrafią odpowiednio zająć czas.

Na frankfurckim lotnisku

czwartek, 1 maja 2014

Chińskie przygotowania...

WIZA
Przed wyjazdem do Chin należy pamiętać, o tym że obowiązkowo musimy postarać się o wizę wjazdową na teren Państwa Środka. Na stronie chińskiej ambasady w Polsce można znaleźć wszystkie niezbędne informacje Wiza do Chin. Aby otrzymać wizę turystyczną musimy przedłożyć paszport (ważny minimum 6 miesięcy), wniosek wizowy ze zdjęciem takim jak do paszportu (wniosek wizowy), potwierdzenie rezerwacji lotu w obie strony oraz potwierdzenie rezerwacji hotelu, przy wyjazdach służbowy wymagane jest jeszcze zaproszenie. Uzupełniając wniosek należy pamiętać o tym, że musi on być wypełniony bezbłędnie (bez skreśleń czy zamazań) oraz o tym, że każde pole musi być zapełnione, jeżeli jakaś pozycja nas nie dotyczy wpisujemy N/A. Czas oczekiwania na wizę w trybie normalnym to około 4 dni robocze, można też, za dodatkową opłatą, wnioskować o wizę w trybie ekspresowym, wówczas jest ona do odbioru w następnym dniu roboczym. O wizę powinniśmy starać się osobiście, Ambasada Chińskiej Republiki Ludowej ma swoją siedzibę w Warszawie. Ważność wizy turystycznej wynosi 3 miesiące z dopuszczalną liczbą wjazdów 1 lub 2, w przypadku innych typów wiz można wjechać na terytorium Chin tyle razy, ile podano na wniosku i przebywać tylko taką ilość dni, jaką podaliśmy. Każdorazowy okres pobytu liczy się od dnia wjazdu na terytorium Chin.